Over ons

Over Verliefd op Utrecht

Op Facebook zien mensen vaak foto’s van hem langskomen: foto’s die doen vermoeden dat hij een professionele fotograaf is. Robin Pulles (51), van Pulles Schoenen aan de Nachtegaalstraat, is echter vooral schoenverkoper en fotografeert nog maar vier jaar.

Het fotograferen heeft hij zichzelf helemaal zelf aangeleerd, vooral met Youtube tutorials. “Het liefst zou ik er mijn beroep van maken, maar die illusie heb ik niet. Als ik nou dertig jaar jonger was geweest, had ik het misschien wel gedaan”, zegt hij. Hij vertelt over zijn foto’s in zijn winkel; af en toe loopt er klant binnen. De schoenenwinkel op de Nachtegaalstraat bestaat al jaren: “Vanaf 1920. Mijn vader nam de winkel in 1968 ongeveer over”, vertelt Robin.

In de winkel hangen de foto’s van Pulles ook. Eén van de Domtoren, een stukje van de Oudegracht en verschillende landschapsfoto’s van de omgeving. Zijn favoriet is die van het fietspad achter het tankstation bij de A27, richting Hilversum. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit een mooie lichtinval en wat hij om zich heen ziet. Pulles is opgegroeid in Utrecht maar woont nu in Westbroek. Foto’s maken doet hij vooral ‘s ochtends wanneer hij naar de zaak gaat, wanneer hij wandelt met de hond, of ’s avonds. Zijn camera heeft hij zo bijna altijd mee.

Bekendheid

Klanten beginnen zijn foto’s en stijl nu ook te herkennen. “Een mevrouw die verderop woont, zei laatst dat ze mijn foto’s overal tussenuit kan halen, maar dat heb ik zelf nog niet”, zegt Pulles lachend. Af en toe verkoopt hij een foto, ook doet hij regelmatig mee met online fotowedstrijden op bijvoorbeeld viewbug.com. In de Facebookgroep ‘Je bent Utrechter (geweest) als…’ zie je zijn werk ook vaak voorbij komen. Pulles: “Het is vooral heel leuk om te horen wat mensen vinden. Erkenning is ook wel een beetje verslavend, dan heb je zo de neiging om nog iets te plaatsen.”

Vaak vallen zijn foto’s in de smaak bij mensen die specifieke herinneringen hebben aan de plekken die hij fotografeert. Iemand die er vroeger woonde bijvoorbeeld, of iemand die altijd over dat fietspad, met dat uitzicht, naar haar opa fietste.  “Ik wil graag nog wel een keer iets gaan doen met portretfotografie”, vertelt hij, “maar dat is natuurlijk heel iets anders dan landschappen.”

Brom: DUIC